Generelle vilkår
Artikkel 1 - Definisjoner
I disse vilkårene betyr følgende: Angrefrist: perioden hvor forbrukeren kan utøve sin angrerett; Forbruker: den fysiske personen som ikke handler i nærings- eller yrkessammenheng og som inngår en avtale om fjernsalg med selgeren; Dag: kalenderdag; Løpende transaksjon: en fjernsalgsavtale for en rekke produkter og/eller tjenester der leverings- og/eller kjøpsforpliktelsen er fordelt over en bestemt periode; Varig medium: ethvert middel som gjør det mulig for forbrukeren eller selgeren å lagre personlig informasjon på en måte som muliggjør fremtidig tilgang og uendret gjengivelse av lagret informasjon; Angrerett: muligheten for forbrukeren til å trekke seg fra fjernsalgsavtalen innenfor angrefristen; Selger: den fysiske eller juridiske personen som tilbyr produkter og/eller tjenester på avstand til forbrukere; Fjernsalgsavtale: en avtale inngått som en del av et system organisert av selgeren for fjernsalg av produkter og/eller tjenester, hvor det kun benyttes én eller flere fjernkommunikasjonsteknikker frem til avtalen er inngått; Fjernkommunikasjonsteknikk: ethvert middel som kan brukes til å inngå en avtale uten at forbrukeren og selgeren er samtidig fysisk til stede. Generelle Vilkår: de gjeldende generelle vilkårene til selgeren.
Artikkel 2 - Angrerett
Forbrukeren har rett til å heve avtalen uten å oppgi grunn innen en frist på 30 dager.
I løpet av angrefristen skal forbrukeren behandle produktet og emballasjen med forsiktighet.
Dersom forbrukeren benytter seg av angreretten, skal han returnere produktet med alt tilbehør, og om mulig i original tilstand, i samsvar med rimelige instruksjoner fra selgeren.
Artikkel 3 – Anvendelse
Disse generelle vilkårene gjelder for ethvert tilbud fra selgeren og enhver avtale om fjernsalg som inngås, samt bestillinger mellom selger og forbruker. Før fjernsalgsavtalen inngås, vil teksten til disse generelle vilkårene bli gjort tilgjengelig for forbrukeren. Hvis dette ikke er mulig, vil det før inngåelse av fjernsalgsavtalen bli opplyst at de generelle vilkårene kan sees hos selgeren og kostnadsfritt sendes til forbrukeren på forespørsel.
Hvis fjernsalgsavtalen inngås elektronisk, kan disse vilkårene, i motsetning til første ledd, også gjøres tilgjengelige elektronisk, slik at forbrukeren kan lagre dem på et varig medium. Hvis dette ikke er mulig, vil det før avtaleinngåelse bli informert om hvor de generelle vilkårene kan sees elektronisk, og at de kan sendes elektronisk eller på annen måte til forbrukeren kostnadsfritt på forespørsel.
Dersom spesifikke produkt- eller tjenestevilkår gjelder i tillegg til disse generelle vilkårene, gjelder avsnitt 2 og 3 tilsvarende, og forbrukeren kan i tilfelle av motstridende vilkår alltid påberope seg den mest fordelaktige bestemmelsen.
Dersom en eller flere bestemmelser i disse generelle vilkårene på et tidspunkt helt eller delvis anses som ugyldige, forblir avtalen og de øvrige vilkårene gyldige, og den aktuelle bestemmelsen erstattes med en bestemmelse som ligger så nært opp til det opprinnelige formålet som mulig.
Artikkel 4 – Tilbudet
Dersom et tilbud har en begrenset gyldighetsperiode eller er underlagt spesifikke vilkår, vil dette fremgå tydelig i tilbudet. Tilbudet er uforpliktende. Selgeren forbeholder seg retten til å endre og tilpasse tilbudet. Tilbudet inneholder en fullstendig og nøyaktig beskrivelse av de tilbudte produktene og/eller tjenestene. Beskrivelsen er tilstrekkelig detaljert til å gi forbrukeren mulighet til en god vurdering av tilbudet. Hvis selgeren bruker bilder, skal disse være en sannferdig gjengivelse av de tilbudte produktene og/eller tjenestene. Åpenbare feil eller mangler i tilbudet er ikke bindende for selgeren. Alle bilder og spesifikasjoner i tilbudet er kun veiledende og kan ikke gi grunnlag for krav om erstatning eller oppheving av avtalen. Bilder av produktene er en sannferdig gjengivelse av de tilbudte produktene. Selgeren kan imidlertid ikke garantere at de viste fargene nøyaktig samsvarer med de virkelige fargene på produktene.
Hvert tilbud inneholder informasjon som gjør det klart for forbrukeren hvilke rettigheter og forpliktelser som følger av aksept av tilbudet. Dette inkluderer, spesielt: eventuelle fraktkostnader; hvordan avtalen vil bli inngått og hvilke handlinger som er nødvendige for dette; om angreretten gjelder eller ikke; betalings-, leverings- og gjennomføringsmåte av avtalen; fristen for aksept av tilbudet eller perioden innenfor hvilken selgeren garanterer prisen; kostnader for fjernkommunikasjon dersom disse beregnes på annen basis enn det vanlige grunnprisen; om avtalen etter inngåelse blir arkivert, og i så fall hvordan forbrukeren kan få tilgang til den; hvordan forbrukeren kan kontrollere og eventuelt korrigere de opplysningene han har gitt i forbindelse med avtalen før inngåelsen; eventuelle andre språk avtalen kan inngås på i tillegg til norsk; etiske retningslinjer som selgeren følger og hvordan forbrukeren kan se disse elektronisk; samt minimumsvarigheten av fjernsalgsavtalen ved løpende avtaler. Valgfritt: tilgjengelige størrelser, farger, og materialtyper.
Artikkel 5 – Avtalen
Avtalen inngås, med forbehold om bestemmelsene i punkt 4, på tidspunktet for aksept av tilbudet fra forbrukeren og oppfyllelse av de tilknyttede vilkårene. Dersom forbrukeren aksepterer tilbudet elektronisk, bekrefter selgeren umiddelbart mottaket av aksepten. Inntil denne aksepten er bekreftet av selgeren, kan forbrukeren heve avtalen.
Dersom avtalen inngås elektronisk, vil selgeren treffe passende tekniske og organisatoriske tiltak for å sikre elektronisk dataoverføring og sørge for et sikkert nettmiljø. Dersom forbrukeren kan betale elektronisk, vil selgeren følge de relevante sikkerhetstiltakene.
Selgeren har rett til, innenfor lovens rammer, å undersøke forbrukerens betalingsevne og alle relevante faktorer og forhold som er nødvendige for inngåelse av fjernsalgsavtalen. Dersom selgeren på bakgrunn av denne undersøkelsen har tilstrekkelig grunn til ikke å inngå avtalen, har han rett til å avslå en bestilling eller forespørsel med begrunnelse eller stille spesielle vilkår for gjennomføringen.
Selgeren gir forbrukeren følgende informasjon skriftlig eller på en måte som muliggjør lagring på et varig medium, sammen med produktet eller tjenesten:
a. adressen til selgerens forretningssted hvor forbrukeren kan henvende seg ved klager;
b. vilkårene og metodene for hvordan forbrukeren kan utøve angreretten, eller en tydelig indikasjon på utelukkelse av angreretten;
c. informasjon om garantier og eksisterende kundeservice etter kjøpet;
d. informasjonen nevnt i artikkel 4, punkt 3 i disse vilkårene, med mindre selgeren allerede har gitt disse opplysningene til forbrukeren før avtalen ble inngått;
e. vilkårene for oppsigelse av avtalen dersom denne har en varighet på mer enn ett år eller en ubestemt periode.
I tilfelle en løpende avtale gjelder bestemmelsen i forrige avsnitt kun for den første leveransen. Enhver avtale inngås med forbehold om tilstrekkelig tilgjengelighet av de relevante produktene.
Artikkel 6 – Angrerett
Ved kjøp av produkter har forbrukeren muligheten til å heve avtalen uten å oppgi noen grunn innen 14 dager. Denne betenkningstiden starter dagen etter at produktet er mottatt av forbrukeren eller en representant utpekt av forbrukeren og meddelt til selgeren. I løpet av betenkningstiden skal forbrukeren håndtere produktet og emballasjen med forsiktighet. Han skal kun pakke ut eller bruke produktet i den grad det er nødvendig for å vurdere om han ønsker å beholde produktet. Dersom han benytter angreretten, skal produktet returneres til selgeren med alt tilbehør og – hvis mulig – i original tilstand og emballasje, i samsvar med rimelige og tydelige instruksjoner gitt av selgeren.
Når forbrukeren ønsker å benytte seg av angreretten, må han innen 14 dager etter mottak av produktet informere selgeren om dette. Forbrukeren skal gi beskjed via skriftlig melding/e-post. Etter at forbrukeren har gitt beskjed om at han ønsker å benytte seg av angreretten, må han returnere produktet innen 14 dager. Forbrukeren må kunne bevise at produktet er returnert innen fristen, for eksempel gjennom en kvittering for forsendelsen. Dersom forbrukeren ikke har gitt beskjed innen de angitte fristene i avsnitt 2 og 3 eller ikke har returnert produktet til selgeren, er kjøpet endelig.
Artikkel 7 – Kostnader ved angrerett
Dersom forbrukeren benytter angreretten, er kostnadene for returforsendelsen av produktene for forbrukerens regning. Dersom forbrukeren allerede har betalt et beløp, vil selgeren tilbakebetale dette beløpet så snart som mulig, men senest innen 14 dager etter at angreretten er benyttet. Dette forutsetter at produktet allerede er mottatt av selgeren eller at forbrukeren kan fremlegge et bevis på fullstendig retur.
Artikkel 8 – Unntak fra angreretten
Selgeren kan utelukke angreretten for produkter som beskrevet i avsnitt 2 og 3. Unntak fra angreretten gjelder kun dersom selgeren tydelig har opplyst om dette i tilbudet eller i det minste før avtaleinngåelsen.
Angreretten kan utelukkes for produkter som:
a. er produsert av selgeren i henhold til forbrukerens spesifikasjoner;
b. er klart personlige av natur;
c. på grunn av sin art ikke kan returneres;
d. raskt kan forringes eller eldes;
e. har en pris som er knyttet til svingninger i finansmarkedet som selgeren ikke har kontroll over;
f. gjelder løssalg av aviser og magasiner;
g. gjelder lyd- og videoopptak og dataprogramvare der forbrukeren har brutt forseglingen;
h. gjelder hygieneprodukter der forbrukeren har brutt forseglingen.
Angreretten kan kun unntas for tjenester som:
a. gjelder innkvartering, transport, servering eller fritidsaktiviteter som skal leveres på en bestemt dato eller i en bestemt periode;
b. der levering har begynt med forbrukerens uttrykkelige samtykke før betenkningstiden er utløpt;
c. gjelder veddemål og lotterier.